Sådan renser du dit tag for alger

Algefjernelse på tag

Er du træt af algerne på dit tag? Her beskriver vi, hvad du kan gøre for at forebygge, at de opstår, hvad du kan gribe til for at slippe af med dem og, hvad du absolut ikke skal gøre.

Er det en god ide at fjerne algerne?

Det ser måske ikke så pænt ud at have alger på taget, men du skal overveje nøje, om du vil fjerne dem. De skader nemlig ikke taget. De forøger ikke risikoen for fugtskader og de ødelægger ikke de materialer, de sidder på. Derfor er der kun kosmetiske grunde til at fjerne dem. Dem skal du veje op imod den fare, der er for at beskadige taget, når du bevæger dig rundt deroppe samt det faktum, at tagets overflade vil blive mere ru, når du har renset det. Jo mere ru en overflade er, jo nemmere er det for alger at gro. Så selve rensningen af dit tag kan få den modsatte effekt ved at skabe bedre betingelser for fremtidig algevækst. I udgangspunktet er det derfor bedre at leve med de alger, der nu engang er på dit tag.

Kan du forebygge, at der kommer alger?

De fleste er dog enige om at algerne ikke pynter på taget, så derfor kan man tænke i forebyggelsesbaner. Kan du gøre noget for at forhindre at algerne kommer i første omgang? Ja, det kan du:

Du kan for eksempel undgå, at der er træer og store buske, der lægger taget i skygge. Grunden til at det er uhensigtsmæssigt, er at alger kun gror på fugtige overflader. Skyggeområder, der aldrig tørres ud af solen, er således optimale betingelser for algerne. Så sørg for at få beskåret træer og buske omkring huset.

Det er vigtig, at du vedligeholder dit tag jævnligt. Hold øje med, om der er steder, hvor tagets materialer begynder at skalle af eller andre tegn på, at det er ved at blive nedbrudt. Revner og afskalninger vil nemlig fremme væksten af alger.
Hvis du har et eternittag skal du være opmærksom på, om der er asbest i taget. Hvis taget indeholder asbest, skal du tage kontakt til Arbejdstilsynet for at få at vide, hvilke tiltag du skal gøre for at forebygge og behandle dit tag for alger.

Godkendte midler til algebekæmpelse

Miljøstyrelsen har en bekæmpelsesmiddeldatabase forkortet BMD. Her kan du søge på, hvilke midler der er godkendt til algebekæmpelse i Danmark. For at søge i databasen skal du gøre følgende:

  • 1. Gå ind på følgende link. http://mst.dk/kemi/database-for-bekaempelsesmidler/bmd/
  • 2. På hjemmesidens højre side kan du søge. Du skal bare udfylde to felter. I feltet ”Produktstatus” skal du vælge kategorien ”produkt godkendt”. I feltet ”Produktgruppe Biocid” skal du vælge ”Algevækst”.
  • 3. Tryk på søg.

Hvordan fjerner du alger?

Hvis du gerne vil af med de alger, du har på dit tag, kan du gøre følgende. Du kan forsigtigt fjerne alger fra overlapninger og samlinger med hænderne. Til større områder anbefales vand sammen med en blød børste, så tagets overflade ikke skades. Er vand og børste ikke nok til at tage algerne, kan du benytte et algebekæmpelsesmiddel. Det er vigtigt, at du benytter et godkendt produkt. Det er din sikring for at produktet er effektivt samt, at det ikke er alt for miljøbelastende. Gå ind på Miljøstyrelsens database som nævnt ovenfor og find de godkendte produkter.
Pr. december 2017 er følgende produkter godkendte:

AlgeFri N Koncentrat, AlgeFri N Klar-til-brug, AlgeFri N ProFF og Neutralon. Men det kan ændre sig, så undersøg det selv inden du køber et produkt.

Brug aldrig et middel der ikke er godkendt!

Du skal aldrig bruge et middel, du ikke er 100 % sikker på, er godkendt til at bekæmpe alger på taget. Der er et forbud mod dette i Kemikalieloven og strafferammen er helt op til to års fængsel. Normalt er straffen en bøde, men det er noget, der ses med meget strenge øjne på, da det er potentielt ødelæggende for miljøet og eventuelt farligt for mennesker at benytte ikke godkendte kemikalier.

Brug ikke en højtryksrenser

En højtryksrenser kan skade taget, hvis du spuler taget med den. Der kan i tillæg trænge vand ind på taget.