Vælg den bedste skruestik til værktøjskassen

vaerktoej-paa-trae-bord-carl-ras-skruestik

Du kender højst sandsynligt skruestikken fra sløjdlokalet i folkeskolen. Her har de fleste stiftet bekendtskab med det, men en skruestik er et klassisk element på alle værksteder. Skruestikken er nemlig et yderst nyttigt stykke værktøj, når du for eksempel skal holde brædder på plads.

En skruestik er et redskab, der er beregnet til at fastholde et emne eller flere emner. En skruestik består helt simpelt af to kæber, også kaldet bakker, som kan skrues ind mod hinanden ved hjælp af en skrue. Oftest monteres den på et værkstedsbord. Dette kan umiddelbart minde meget om høvlebænkens mulighed for fastholdelse af forskellige elementer under arbejdsopgaver såsom savning og lignende.

Hvad bruger man en skruestik til?

En skruestik er et redskab, der bruges til fastspænding af genstande mellem en fast kæbe samt en bevægelig kæbe, der er fastgjort til en spindel. En skruestik er et uundværligt stykke værktøj hos enhver gør-det-selv’er, der ønsker at lette arbejdet ved opgaver og projekter, der indebærer at file eller save emner. Her kan du med fordel nemlig spænde emnet ind i en skruestik og dermed arbejde på et stabilt emne, der ikke kan bevæge sig og besværliggøre arbejdet.

En god skruestik er noget af det vigtigste i et veludstyret værksted. Skruestikken kan bruges til utallige formål, og det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvad skruestikken kan bruges og anvendes til. Skal du for eksempel, ligesom jeg, save dele af en træplade, så er skruestikken behjælpelig, da den kan holde træpladen helt fast. Så kan du arbejde uden problemer, og få arbejdet gjort på let vis. Du kan for eksempel bruge skruestikken til følgende:

  • Fastholde træ, mens du saver
  • Fastholde jern, mens du sliber det
  • Til filing og savning kan emnet med fordel spændes ind i en skruestik. Det kan ske, at skruestikkens kæber efterlader aftryk på emnet. For at forhindre, at skruestikkens kæber efterlader eventuelle mærker, så kan du om nødvendigt spænde et stykke træ eller lignende ind mellem arbejdsemnet og skruestikken. Dette vil sørge for, at dit emne ikke mærkes af skruestikken, og du kan trygt arbejde videre.

Hvad er en skruestik lavet af?

En skruestik er ikke bare en skruestik. Der findes flere forskellige varianter, og derfor er det vigtigt, at du finder ud af, hvilken skruestik, der opfylder dine behov. Når du skal orientere dig under kategorien “skruestik”, findes der også varianter som bænkskruestik, multiskruestik, skruestik med drejefod, skruestik til træ og maskinskruestik.