Gode råd til når du skal købe et stemmejern

stemmejern-carl-ras-paa-bord

Du kan både bruge stemmejern til større, grovere opgaver og mindre, mere detaljerede arbejder. Her er nogle ting, du kan overveje, når du skal finde det rigtige stemmejern til dit formål.

Hvad er et stemmejern?

Stemmejernet et uundværligt stykke værktøj, når der fx skal laves præcise snedkersamlinger. Stemmejernet bruges til at hugge med (lave huller) og til at stikke med (høvle tynde spåner af). Her kan du læse, hvordan du bruger stemmejernet til tapsamlinger, udstemning til hængsler og hak i hak-samlinger.

Hvad bruger man et stemmejern til?

Stemmejern kan bruges til både større, grovere opgaver og mindre, mere detaljerede arbejde. Især til præcisionsarbejde er det vigtigt, at stemmejernet er ergonomisk og behageligt at holde på, så du altid har fuld kontrol med det arbejde, du foretager. Til store, krævende opgaver skal stemmejernet være robust og skarpt, så effektiviteten bliver i top. Med et godt udvalg af stemmejern i værktøjskassen har du altid lige præcis det værktøj, du skal bruge, og risikerer ikke at måtte afbryde dit arbejde, fordi du ikke kan udføre det i den kvalitet, du ønsker.

Gode tips til valg af stemmejern

  • Hvordan er kvaliteten? Gå gerne efter et stemmejern i hærdet stål, da det er robust og har en lang levetid.
  • Er klingen præcisionssleben? Hvis klingen er præcisionsleben, er det meget nemmere at stemme ud i et stykke træ, helt præcist som du ønsker det.
  • Ligger det godt i hånden? Hvis du skal udføre præcisionsarbejde, er det vigtigt, at du har fuld kontrol med det arbejde, du foretager dig. Derfor er det god idé at vælge et stemmejern, der er behageligt at holde på – ellers får du svært ved at styre stemmejernet.

Du kommer ikke uden om stemmejernet, når du skal bearbejde træ. Med stemmejernet kan du enten skubbe selve jernet hen over træet eller banke let på det med en knippel, så der løsnes spåner af træet. Stemmejernet, der er en tynd mejsel, der er skråt tilskåret på den ene side, er genialt til opgaven! Det er bare med at komme i gang!