Få det meste ud af din skruetvinge

skruetvinge-carl-ras-vaerktoej

Når du skal sammenspænde materialer, kommer du ikke uden om skruetvingen – det smarte værktøj, der sammenholder dine to emner. Skruetvingen er fx uundværlig, når du skal lime to emner sammen. Mange kalder skruetvingen ”den ekstra, hjælpende hånd”, den er meget behjælpelig, nærmest uundværlig, når du arbejder alene – hvis du har brug for en mere “statisk” holder, vil en skruestik være oplagt.

Hvad er en skruetvinge?

En skruetvinge bruges, når man arbejder med noget, der skal holdes fast. Skruetvingen kan fungere som en ekstra, hjælpende hånd og dermed være meget behjælpelig, hvis du arbejder alene med diverse gør-det-selv-projekter i hjemmet. Du kan også bruge den til at holde presset, hvis du eksempelvis har limet en skuffe sammen. På den måde sørger du for, at materialerne limes sammen på ordentlig vis uden at glide rundt. Skruetvingen kan levere et enormt tryk og holde selv meget tunge emner sammen.

Sammenhold dine emner

Skruetvingen kan bruges til lidt af hvert. Den er især genial til disse dagligdagsopgaver:

  • Brug for begge hænder fri til at arbejde? Skruetvingen giver dig den frihed, du behøver for at udføre dit arbejde effektivt og præcist. Skruetvingen holder dine emner samlet, så du kan arbejde frit.
  • Skruetvingen er en suveræn makker, når du skal sikre, at dine snit bliver præcise og lige. Brædder kan hurtigt skride, når du har saven fremme og skal holde dem fast med den ene hånd. Sætter du derimod en skruetvinge på, er du sikker på, at brædderne ligger fast, og du kan lave dine fine, præcise snit.
  • I gang med at lime to overflader sammen? Med skruetvingen kan du nemt fiksere dine limsamlinger, mens limen tørrer. Du slipper for selv at skulle holde overfladerne sammen eller sætte dem i pres.
  • Skal du spænde en dør sammen, mens limen tørrer, kan du vælge en dørtvinge. Den er så kraftig, at den holder formen, selvom du spænder hårdt og langt.
  • Skal det gå hurtigt og arbejder du med mindre emner, som fx køkkenskabe, så har vi enhåndstvingen, eller kviktvingen, som hurtigt kan spændes og løsnes.

Styrke eller råstyrke?

Den almindelige skruetvinge er en klassiker, og den kan klare langt de fleste opgaver, hvor noget skal fastholdes. Den kan levere et enormt tryk og holde selv meget tunge emner sammen. De har en trykkraft på op til 250 kg. Men skal du tvinge et skævt bræt på plads eller lime to stykker tømmer under stort pres, giver de op. Her skal du have fat i storebror, skruetvingen med en spændvidde på 80-100 centimeter. De kan levere tryk på helt op til 400 kilo, og så må selv det mest genstridige, skæve bræt give op. Her er der tale om råstyrke.