Sådan finder du det rigtige vaterpas til dit behov

vaterpas-vaerktoej

Vaterpas er, måske, et af de ældste typer værktøjer i verden. Det kan spores langt tilbage i tiden – ja helt tilbage til de gamle romere eller egyptere. Med et vaterpas kan du konkludere, om dit objekt er i lod eller vater – altså om noget er lodret eller vandret. I dag har vaterpas libeller i midten, som er et lille glasrør med alkohol/olie og luftblære. Det er libellen, der fortæller dig, om vaterpasset er i vater eller lod.

Når du skal vælge dit værktøj handler det i høj grad om, hvor præcist du har brug for, at det skal være – samt hvad du skal bruge det til. Det samme gør sig gældende for valg af vaterpas. Skal du hænge et TV op på væggen eller sørge for at hylden hænger i vater, kan du nøjes med det klassiske analog vaterpas. Skal du derimod måle vinkler, der ikke er 0° eller 90°, der også viser den præcise hælding i grader på f.eks vinkler på en skåvægge, har du brug for et digitalt vaterpas. Det betyder altså, at jo længere og mere præcist du skal måle, des mere avanceret skal dit værktøj være. 

 

VÆRD AT OVERVEJE 

  • Hvis du ønsker dig det helt klassiske vaterpas, er det vigtigt at vide, at jo længere en model du vælger, des mere præcist vil det måle. Det er ulempen ved denne form for vaterpas, for jo længere det bliver, des mere besværligt bliver det også at håndtere. 
  • Skal du kunne måle mere præcist og over længere afstande vil det være en fordel for dig at vælge laser varianten. Den er let at have med, let at bruge og har mange smarte funktioner, der er en fordel, hvis du skal bruge dit vaterpas til forskellige opgaver. Fejlmarginen på denne vaterpas type, er generelt mindre end med et almindeligt tømrervaterpas. De fleste af dem er selvnivellerende, så de selv regulerer laseren, uden at du skal gøre noget som helst. 
  • Mange sværger stadig til de klassiske varianter og foretrækker at bruge det til alle opgaver. Det er der ikke noget i vejen for, for modellen fungerer upåklageligt til det, den skal, og kan erhverves til en fornuftig pris, alt efter ønsker og behov. 
  • Er du mere til det digitale eller laser værktøj, så koster det naturligvis lidt mere, men det giver dig også flere muligheder og funktioner end den klassiske model. Kort sagt handler det om at vælge det, du bedst kan lide og det, der giver dig det resultat, du ønsker.