Sådan måler du op til nye vinduer – det er nemmere end du tror

Hvis du skal i gang med udskiftning af gamle vinduer, er der mange penge at spare, hvis du selv kan stå for opmåling til de nye vinduer. På relativ kort tid kan du komme i mål med opgaven, og du er samtidig fri for at skulle booke tid til og afse besøg af en opmåler. Selve opmålingen kræver hverken håndværkerviden eller avancerede værktøjer. Læs vores guide til opmåling af nye vinduer, så du kan klare opgaven på egen hånd.

Nye vinduer

Der kan være mange penge at spare ved at skifte de gamle og utætte vinduer ud med nye og energivenlige vinduer. Selve opmålingen og monteringen af de nye vinduer kan du selv stå for, så på den del af projektet er der også mange penge at spare. Du finder et stort og varieret udvalg af vinduer og døre hos Eiko til billige priser samtidig med, at Eikos fagpersonale står klar med råd og vejledning til opmåling, bestilling og montering

Opmåling af vinduer er en simpel opgave

Selvom du kan få professionel opmåling af vinduer til en overkommelig pris, så er der altid en særlig tilfredsstillelse ved selv at have fuldført en opgave samtidig med, at man ved, at man har sparet penge.

Måske lyder opgaven med opmåling af vinduer som en besværlig opgave for dig, men det kan faktisk gøres ret enkelt og uden den store tidsinvestering.

Vi har her udarbejdet en nem og overskuelig guide til opmåling af vinduer.

Hvilke redskaber skal du have ved hånden?

Det er ikke det store og avancerede udstyrsstykke, når der skal måles op til nye vinduer. Du har med stor sandsynlighed allerede redskaberne liggende i en skuffe, og du skal derfor ikke ud at investere i dyre redskaber til opmålingen. Det kræver såmænd blot, at du har en tommestok eller et målebånd til selve opmålingen, og at du har papir og blyant klar til at notere målene ned på. Du kan eventuelt alliere dig med en hjælper, så du kan stå for opmålingen, mens din hjælper noterer målene ned for dig.

Du skal være opmærksom på, at de fleste vinduesleverandører oplyser målene som bredde gange højde. Så husk at få noteret de rette mål i den rette rækkefølge på din ordre.

Sådan måler du et vindue op

Helt enkelt drejer det sig om, at du får målt hulmålet. Hulmålet dækker over det udvendige mål på vindueshullet i husmuren. Du måler hulmålet ved at måle fra mursten til mursten på både bredde og højde. Det er vigtigt, at du får målt forskellige steder på hulmålet, da muren kan være ujævn.

Hvis du har mere end et vindue, der skal måles op, er det vigtigt, at du får målt samtlige vinduer op. Der kan nemlig være små afvigelser, der resulterer i et andet vinduesmål.

Efter du har foretaget opmålingen, skal der fratrækkes 2-2,5 cm fra både bredde og højde. Der skal nemlig være plads til fuge og isolering rundt i kanten.

Klar til at bestille nye vinduer

Når alle hulmål er målt korrekt op, og du har fratrukket pladsen til isolering og fuge, kan du komme i gang med at bestille dine nye vinduer hjem. Efter at du har haft succes med selv at foretage opmålingen, kan det jo være, at du har fået mod på selv at isætte de nye vinduer.