Parketgulve og alle dets muligheder

Parketgulve er en klassiker, der er yderst populær i de danske boliger og med god grund, da et parketgulv er en skøn måde til at bringe et stykke af naturen ind i din bolig. Her kan du læse mere om parketgulve og alle dets muligheder.

Et parketgulv er en type trægulv, hvor hvert bræts overflade består af flere stykker træ modsat et plankegulv, hvor overfladen kun består af et stykke træ. Et moderne parketgulv er som regel lamelopbyggede, hvilket betyder, at gulvet består af flere lag, hvoraf kun det øverste synlige lag er i den træsort, der tilskrives gulvet.

Parketgulve findes i en lang række forskellige træsorter, hvoraf de mest udbredte er klassiske træsorter så som ask, eg og bøg. Nogle træsorter som ask og ahorn er meget lyse, mens andre såsom valnød og wenge er mørke. Enkelte træsorter såsom merbau, kirsebær og dampet bøg har en lidt rødlig tone. Du skal i øvrigt være opmærksom på, at træets farvetone vil ændre sig over tiden.

De fleste træsorter er derudover inddelt i forskellige sorteringer, der går fra de eksklusive rolige sorteringer, hvor der ikke er ret meget farvespil og hvor der vil forekomme meget få knaster og lignende. Til mere rustikke sorteringer med et livligt farvespil og hvor der kan være flere knaster og så videre.

Endelig kan et parketgulv have flere forskellige typer overfladebehandlinger, hvor de mest almindelige er olie og lak, som begge kan være klare eller tonede. Hvidolierede eller hvidlakerede gulve er meget udbredte, men i dag kan lakken eller olien også have andre farvetoner.

Er parketgulv kan lægges i store dele af huset, men er ikke egnede til et badeværelse eller en fugtig kælder. Vælger du at lægge et parketgulv i køkkenet, så er det meget vigtig at du sørger for at fjerne spild med det samme og giver gulvet den nødvendige pleje.

Tip! Selvom det hedder et parketgulv, så kan et trægulv også være meget smukt på væggen og det skaber et smukt helhedsindtryk, hvis du vælger at beklæde en væg med det samme gulv, som du har på gulvet.