Hvad kan man bruge en dyksav til?

dyksav_carlras_sav_arbejde

Der er mange opgaver hvor en dyksav kommer til sin ret. Hvis du blot skal afkorte lister, flække brædder på langs eller save med fri hånd, ja så er rundsaven fin. Men hvis du skal save tæt op ad en væg, lave præcise 45 graders geringssnit eller save ultratynde skiver af en plade, får du et langt mere præcist og lige snit med dyksaven.

Valget mellem en dyksav eller rundsav

Generelt kan man sige at det går meget hurtigere med dyksaven. Bruger du en rundsav skal du nemlig føre saven langs et såkaldt land, som fx et bræt, for at skære lige, hvilket betyder at du skal måle og markere afstanden fra midten af klingen og ud til sålens kant. Og ikke nok med det – du skal også spænde brættet godt fast, fx med skruetvinger, så det ikke flytter sig når den roterende klinge saver. Hvis du derimod bruger en dyksav, lægger du blot kanten af føringsskinnen i den ønskede afstand fra pladekanten, starter maskinen og fører saven frem. Meget nemmere bliver det ikke.

Præcise snit med dyksaven

Skal du save helt lige og starte et nyt snit midt på en plade? Så er dyksaven din nye ven. Den er præcis og let at betjene, og med en god føringsskinne kan du bruge den til både lange og korte snit.

Mange opfatter dyksaven som en videreudvikling af rundsaven, som virker på samme måde: Den roterende klinge saver lige snit og kan tiltes til smigsnit på op til 45 grader. Dyksaven kører på en føringsskinne, som både fører saven frem gennem træet, og som sikrer, at klingen ikke vipper fra side til side. Du får langt større præcision, da du kan se nøjagtigt, hvor snittet kommer til at ligge. Saven skærer nemlig, hvor kanten af skinnen er, så du slipper for at regne, måle og markere afstanden mellem et land og savsporet, som du måske kender det fra rundsaven.

Undgå støv

Når du bruger dyksaven, vil der uundgåeligt komme støv. Sørg derfor for at vælge en dyksav med udkast-funktion, der kan kaste støvet så langt væk, at det ikke sætter sig i føringsskinnen. Hvis der kommer støv i føringsskinnen, sætter saven sig nemlig fast. Arbejder du indendørs, bør dutilslutte en værkstedsstøvsuger, så du undgår støv overalt.