Alt du skal vide om at bruge en borehammer

borehammer-carl-ras-vaerktoej

Hvad er forskellen på en borehammer og en slagboremaskine?

En borehammer er kraftigere end en slagboremaskine. Derfor skal du ikke trykke lige så hårdt, når du borer. Dog skal du være påpasselig med at bruge en borehammer på mursten. Mursten er nemlig mere skrøbelige end beton, og kan derfor let knække.

Derudover er der en forskel i maskinerne og i modsætningen til en almindelig boremaskine, vil en slagboremaskine slå igennem materialet samtidig med den borer. I slagboremaskinen er der to diske som roterer mod hinanden, og de slår små slag, som gør det muligt at bore i hårde materialer som beton og mursten. Derfor anvender vi slagboremaskinen, når vi skal bore huller i væggen. En slagboremaskine arbejder med mange omdrejninger, hvilket er en fordel, når du fx skal bore i metal.

Hvilken borehammer skal jeg vælge?

Der findes mange gode borehammere, som alle har deres egne fordele. En anbefaling vi kan bringe, er borehammeren Makita borehammer DHR171Z 18v, som altså ikke har nogen ledning, men et batteri, hvilket giver mere frihed til dig, når du skal bruge den. Mange modeller af borehamre og dette er også gældende for denne model af borehammer har vibrationsdæmpende gummi, som gør maskinen mere ergonomisk.

Er der forskel på SDS og SDS-Plus?

Der findes to varianter i fæstet: SDS-Plus og SDS-Max. De to varianter er så godt som ens i udførelsen, dog ligger den største forskel i størrelsen. Til langt de fleste gør det selv-opgaver er en borehammer med SDS-Plus-fæste helt fint.

Hvornår skal du bruge en borehammer?

Der er 3 tilfælde hvor en borehammer er særligt anvendelig:

  • Til at bore huller i beton, sten og hård tegl
  • Ved nedbrydning af fliser og beton (kræver mejselhammerfunktion)
  • Når du laver store huller f.eks. rørgennemføringer i murværk

Hvornår skal du IKKE bruge en borehammer?

Grundlæggende skal du IKKE anvende en borehammer til andet end de 3 ovenstående opgaver. Du skal aldrig bruge en borehammer til:

  • At bore i træværk
  • Til skrueopgaver

Her er det til enhver tid at foretrække at bruge en helt almindelig bore-/skruemaskine.