Det hele handler om el

Priserne for el stiger og stiger. Der findes utallige artikler omkring sammenhæng i privatøkonomien, budgetter og vanvittige sparetips. Men har du nogensinde fået et el-tjek? Du ved måske ikke, hvad det er. Det gjorde jeg heller ikke. Men det er egentlig meget simpelt og en super god måde at få dine elinstallationer synet igennem på.

Har du overvejet, om alt er, som det skal være?

Det handler om sikkerhed. ’’Tjo og njaarh’’ tænker du måske. Det er da det mindste du gider bekymre dig om i disse elprisstigningstider. Men faktisk kan dine elinstallationer i hjemmet blive slidte, forældede eller ødelagt af skadedyr og selv en stikkontakt der sidder bare en lille smule løst, kan medføre en brandfarlig kortslutning. Ofte er forkerte eller forældede installationer ikke synlige for øjet, og netop derfor kan det være en god idé at få foretaget et el eftersyn med faglig ekspertise.

Er det lovpligtigt at få foretaget et el-tjek?

Siden 2012 har det været lovpligtigt at få foretaget et el-tjek. Dog kun i tilfælde af hussalg eller -køb, da det er nødvendigt for at en elinstallationsrapport kan udarbejdes. Men selvom du ikke sælger eller køber hus, og der derfor ikke er direkte lov om, at du skal have foretaget et el-tjek, er det alligevel en god idé. Måske er du lige flyttet i ny lejlighed, eller måske har du boet i det samme hus hele livet. Uanset hvad og selvom det kræver en smule (kun en smule) af din pengepung, er det en god investering.

El-eftersyn eller el-tjek

Det er vigtigt at tage højde for den lille forskel, der er imellem et el-eftersyn og et el-tjek. Et el-tjek er ikke underlagt lovgivning i forbindelse med huseftersynsordningen, derfor er det vigtig at spørge om eleftersynsrapporten er gyldig, hvis du sælger bolig. Derimod er et el-eftersyn en del af huseftersynsordenen. Den er derfor lovpligtig.